CAT / 26 de febrer de 2014

A l'octubre del 2012 em vaig desplaçar al Marroc per començar un nou projecte documental anomenat ‘Entre dos mons’. Aquest projecte pretén mostrar la vida d'un immigrant de cada continent resident a Europa, i que les seves vides discorren entre dues cultures diferents. El primer protagonista és Zaid Baalil, un marroquí que va entrar de forma il·legal a Espanya quan només tenia 15 anys, amagat en l'eix de les rodes d'un camió.

La família Baalil viu a les muntanyes de l'Atles en un petit poble anomenat Aghbala. Quan vaig arribar a Aghbala em van acollir a la seva casa i vaig conèixer a tota la família. I en aquest moment vaig conèixer a Chaima, la nena que ha ocupat la meva vida, el meu temps, la meva energia i els meus pensaments durant aquest llarg any i mitjà. Chaima té 6 anys i pateix una malaltia rara. Quan la vaig veure per primera vegada vaig preguntar a la família que era el que li passava i em van comentar que després de 4 anys visitant metges no tenia un diagnòstic. De sobte, se'm va ocórrer que David Aparicio, el meu soci professional era molt amic d'un neuròleg de l'Hospital Sant Pau de Barcelona. Aquell mateix dia vaig trucar a en David perquè es posés en contacte amb el doctor Saül Martínez. Saül va contestar de seguida, ens va donar unes instruccions molt precises: que gravéssim uns vídeos a la nena en la qual es veiessin els seus moviments coreo distònics i que preguntéssim a la família tots els detalls de com va emmalaltir.

Quan vam tornar del Marroc ens vam conèixer en persona i li vam donar el que ens havia demanat. L'entrevista va ser molt amena i Saül ens va donar moltes esperances. Quan vam sortir de casa seva, en 30 minuts havia passat els vídeos de Chaima als seus col·legues neuròlegs de l'Hospital Sant Pau i ens van comunicar un primer diagnòstic per sms. Uns dies després, el seu col·lega Javier Paganobarraga pràcticament va encertar en el diagnòstic i ens van derivar a la Doctora Belén Pérez Dueñas, neuro pediatra de l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i especialista en les patologies que presentava la Chaima. Aquesta part va ser fàcil; després va començar l'odissea: com aconseguir que la nena pogués venir a Espanya perquè fos visitada i diagnosticada per la doctora Belén. Després d'un any i mig d'intens treball encara no hem aconseguit el visat mèdic. Veient les dificultats burocràtiques iniciem un pla B: diagnosticar-la a distància. La doctora Belén ens va demanar una sèrie de proves perquè les realitzéssim al Marroc. Allí comprovem que com la majoria de proves, no es podien realitzar al Marroc. Vam haver d'enviar les mostres congelades amb avió a l'Hospital Sant Joan de Déu i unes altres que vam transportar personalment des del Marroc.

Després de patir aquesta teranyina burocràtica i dificultats vàries, quan l'hospital Sant Joan de Déu va rebre les mostres de sang i orina, en dos dies Chaima estava diagnosticada. Avui, Divendres 21 de Febrer del 2014 la doctora Belén comunicarà a Zaid Baalil la malaltia que pateix Chaima. Avui es tanca una etapa i comença una altra per a la família Baalil. Tot aquest procés de diagnòstic ho hem documentat àudio visualment i s'ha convertit en el projecte “Inch’Allah Chaima“. Un projecte audiovisual i de cooperació, un projecte professional i personal i que després d'invertir molt temps, treball i patiments arriba a la seva fi.

Untitled photo

ESP / 26 de febrero de 2014

En Octubre del 2012 me desplacé a Marruecos para empezar un nuevo proyecto documental llamado ‘Entre dos mundos’. Este proyecto pretende mostrar la vida de un inmigrante de cada continente, residente en Europa y que sus vidas discurren entre dos culturas distintas. El primer protagonista es Zaid Baalil, un marroquí que entró de forma ilegal en España cuando solo tenía 15 años, escondido en el eje de las ruedas de un camión.

La familia Baalil vive en las montañas del Atlas en un pequeño pueblo llamado Aghbala. Cuando llegué a Aghbala me acogieron en su casa y conocí a toda la familia. Y en ese momento conocí a Chaima, la niña que ha ocupado mi vida, mi tiempo, mi energía y mis pensamientos durante este largo año y medio. Chaima tiene 6 años y padece una enfermedad rara. Cuando la vi por primera vez pregunté a la familia que es lo que le pasaba y me comentaron que después de 4 años visitando médicos no tenia un diagnóstico. De repente se me ocurrió que David Aparicio, mi socio profesional, era muy amigo de un neurólogo del Hospital Sant Pau de Barcelona. Ese mismo día llamamos a David para que se pusiera en contacto con Saül Martínez. Saül contestó enseguida, nos dio unas instrucciones muy precisas, que grabáramos unos vídeos a la niña en la que se vieran sus movimientos coreo distónicos y que preguntáramos a la familia todos los detalles de como enfermó.

Cuando regresamos de Marruecos nos conocimos en persona y le entregamos lo que nos había pedido. La entrevista fue muy amena y Saül nos dio muchas esperanzas. Cuando salimos de su casa en 30 minutos había pasado los vídeos de Chaima a sus colegas neurólogos del Hospital Sant Pau y nos comunicaron un primer diagnóstico por sms. Unos dias después su colega Javier Paganobarraga prácticamente acertó en el diagnóstico y nos derivaron a la Doctora Belén Pérez Dueñas neuro pediatra del hospital Sant Joan de Déu de Barcelona y especialista en las patologías que presentaba Chaima. Esta parte fue fácil, después empezó la odisea, como conseguir que la niña pudiera venir a España para que fuera visitada y diagnosticada por la Doctora Belén. Después de un año y medio de intenso trabajo aún no hemos conseguido el visado médico. Viendo las dificultades burocráticas iniciamos un plan B, diagnosticarla a distancia. La doctora Belén nos pidió una serie de pruebas para que las realizáramos en Marruecos, allí comprobamos como la mayoría de pruebas no se podían realizar en Marruecos. Tuvimos que enviar las muestras congeladas en avión al Hospital Sant Joan de Déu y otras que transportamos personalmente desde Marruecos. Después de sufrir esta telaraña burocrática y dificultades varias en cuanto el hospital Sant Joan de Déu recibieron las muestras de sangre y orina en dos días Chaima estaba diagnosticada.

Hoy Viernes 21 de Febrero del 2014 la doctora Belén comunicará a Zaid Baalil la enfermedad que padece Chaima. Hoy se cierra una etapa y empieza otra para la familia Baalil. Todo este proceso de diagnóstico lo hemos documentado audio visualmente y se ha convertido en el proyecto Inch’Allah, Chaima. Un proyecto audiovisual y de cooperación, un proyecto en que se mezcla lo profesional y lo personal y que después de invertir mucho tiempo, trabajo y sufrimientos llega a su fin.


Untitled photo

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In